قهوه ترک یکی از سوغاتهای معروف ترکیه و شیوه آماده کردن آن از مهمترین سنتهای ترکیه است. البته این شیوه سرو قهوه در بسیاری از کشورهای دنیا انجام میشود. برای تهیه قهوه ترک در منزل ، دانههای قهوه برشته شده و سپس کاملا و بهصورت یکدست پودر میشوند. قهوهٔ ترک معمولا با استفاده از «جذوه» که یک قهوهجوش کوچک قاشق چایخوری، و دستگاه گرمازا آماده و در فنجان سرو میشود.
قهوه ترک در فرهنگ ترکیه
نوشیدن قهوه ترک در ترکیه یک کار روزمره است و مردم این کشور علاقه زیادی به نوشیدن قهوه ترک دارند. تهیه قهوه ترک در ترکیه یک فرهنگ است. در مراسم خواستگاری، عروس برای خانواده داماد قهوه ترک سرو میکند و در همه قهوهها بهجز قهوه داماد شکر میریزد. عروس باید در قهوه داماد بهجای شکر نمک بریزد. داماد باید قهوه ترک با نمک را بخورد و میزان تغییری که در چهره وی ایجاد میشود، به صورتی نمادین میزان صبر و تحمل وی در برابر مشکلات زندگی را مشخص میکند! اگر داماد این قهوه نمکین را بدون شکایت و تغییری در چهره بنوشد، خیال عروس از بابت صبوری او راحت میشود.
طرز تهیه قهوه ترک به سبک ترک ها
برای تهیه قهوه ترک، به تعداد فنجانهایی که میخواهید قهوه سرو کنید، آب سرد به قهوهجوش اضافه کنید. سپس برای هر فنجان بین یک تا یک و نیم قاشق چایخوری قهوه ترک اضافه کنید. ترکیهایها چهار درجه شیرینی برای قهوه ترک دارند. به قهوه ساده و بدون شکر «قهوه ساده»، به قهوهای که نصف قاشق چایخوری دارد «شکرلی»، یک قاشق چایخوری «آرتا شکرلی» و به قهوهای که بیش از یک قاشق چایخوری شکر داشته باشد «چوخ شکرلی» میگویند. شما هم میتوانید به میزانی که تمایل دارید به آب سرد و قهوه خود شکر اضافه کنید و بهخوبی آن را هم بزنید تا شکر کاملا در محلول شما حل شود. سپس قاشق چایخوری خود را از قهوهجوش خارج کنید و آن را روی شعله ملایم بگذارید. وقتی که قهوهجوش روی شعله قرار دارد آن را هم نزنید تا کف آن از بین نرود. زمانی که قهوه شروع به جوشیدن کرد آن را از روی شعله بردارید و قهوه را در فنجان بریزید. قهوه ترکی که بهدرستی آماده شود، لایهای نازک از کف را روی خود خواهد داشت. توجه کنید که اگر قهوه را هم بزنید، از آب سرد استفاده نکنید یا حرارت را زیاد کنید، کف قهوه از بین میرود.
مواد لازم:
- جذوه
- پودر قهوه
- آب
- شکر
مراحل تهیه قهوه ترک
- ابتدا آب را در جذوه بریزید. برای هر فنجان قهوه، یک و نیم فنجان آب بریزید.
- پودر قهوه را داخل جذوه بریزید. یک قاشق غذاخوری پُر پودر قهوه برای هر نفر کافی است.
- اگر شیرین میپسندید، مقداری شکر هم به محتویات جذوه اضافه کنید.
- جذوه را روی حرارت ملایم قرار دهید و اجازه دهید کمکم گرم شود.
- همین ابتدا میتوانید مواد را دو سه باری آهسته هم بزنید.
- پس از چند دقیقه، مقداری کف روی لبههای ظرف شکل میگیرد.
- وقتی قهوه شروع به کفکردن کرد، جذوه را از روی شعله بردارید و کف را با قاشق داخل فنجانها بریزید.
- جذوه را بار دیگر روی شعله بگذارید و این بار که شروع به جوشکردن کرد، دیگر میتوانید قهوه را در فنجانها بریزید.
چطور قهوه ترک بنوشیم؟
قهوه ترک با یک استکان آب سرد سرو میشود تا دهان تازه شود و طعم آن بهتر حس شود. در ترکیه بعضی از مردم اگر بخواهند قهوه را پس از غذا میل کنند، پیش از خوردن آن کمی عرق نعنا مینوشند. در کنار قهوه ترک شیرینی و باقلوا و ترکیش دلایت که شبیه راحتالحلقوم خودمان است هم سرو میشود. لایه زخیم دانهها قهوه که در ته فنجان باقی میماند خورده نمیشود و بعضا برای گرفتن فال قهوه از آن استفاده میکنند.
انواع قهوه ترک
قهوه ترک از نظر درجه شیرین بودن چهار درجه دارد. به قهوه ی ترکی که در آن از شکر استفاده نشده است «قهوه ساده» ( اصیل ترین قهوه ترک)، به قهوه ای که در آن از نصف قاشق چای خوری شکر استفاده شده است «شکرلی»، به قهوه ی ترکی که در آن از یک قاشق چای خوری شکر استفاده شده « اورتا شکرلی» و به قهوه ای بیش از یک قاشق شکر داشته باشد« چوخ شکرلی» می گویند.
بهتر است برای شیرین کردن قهوه به جای شکر از قند استفاده کنیم چراکه طعم مطلوبتری به قهوه میدهد.
بهتر است برای هم زدن از قاشق چوبی استفاده کنیم.
بهتر است از آب سرد یا حتی کمی یخ استفاده کنیم. چراکه هر چه زمان دم کشیدن قهوه طولانیتر باشد غلظت آن افزایش مییاید.
بهتر است پس از ریختن قهوه داخل فنجان کمی صبر کنیم تا ذرات معلق قهوه موجود در نوشیدنی ته نشین شود.
بهتر است کنار قهوه ترک یک فنجان آب سرو کنیم. چراکه قهوه ترک، قهوه سنگینی است و بعد از نوشیدن آن دهان کمی گس میشود و نوشیدن آب به متعادل شدن طعم دهان کمک میکند.
بهتر است برای سرو قهوه ترک از فنجان استاندارد با حجم۸۰ الی ۱۰۰ سیسی استفاده کنیم.
قهوه ترک با شیر
قهوه ترک را با شیر هم میتوان دم کرد یعنی به جای آب سرد از شیر سرد استفاده کنیم.
به قهوه ترک با شیر، قهوه یونانی هم میگویند.
برای هر نفر یک فنجان شیر سرد (شیری که داخل یخچال بوده است) و یک الی دو قاشق چایخوری پودر قهوه ترک را داخل جاذوه ریخته و آن را روی شعله ملایم گذاشته و مانند روش گفته شده در بالا دم میکنیم.
معرفی چند نوشیدنی گرم با قهوه ترک
قهوه مخا (موکا عربی)
برای تهیه قهوه مخا از ترکیب پودر کاکائو و شکر قهوهای با پودر قهوه ترک استفاده میکنیم.
قهوه رباط
برای تهیه قهوه رباط از ترکیب پودر قهوه ترک و پودر هات چاکلت استفاده میکنیم.
طرز تهیه قهوه ترک شنی
قهوه ترک شنی یا دم کردن قهوه ترک روی شن داغ در میان اهالی خاورمیانه و کشورهای عربی و ترک زبان رایج است. وقتی جاذوه را روی شن داغ میگذاریم به علت انتقال یکنواخت حرارت، کیفیت قهوه ترک دم شده بهتر میشود.
طرز تهیه قهوه ترک به سبک ترک ها
دیگران می خوانند:
قهوه ارمنی چیست و چگونه آن را در منزل تهیه کنید؟
فال قهوه ☕️روش گرفتن فال قهوه تصویری
فال قهوه در گذر زمان و دانستن اینکه آیا فال قهوه واقعیت دارد